2013 Κύπελλο Βορείου Αιγαίου
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης
Αρχική Αποτελέσματα Έγγραφα Αγώνα Κατάλογος Συμμετοχών Δελτία Τύπου Gallery Επικοινωνία

Δελτίο Τύπου 1 - 12/8/2013

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

Ήταν το 2001 όταν η Τουρκάλα του "IDEFIX" Ναζλί Ιμρέ κέρδιζε στο Πόρτο Καρράς το επίζηλο επαμειβόμενο κύπελλο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" που είχε αθλοθετήσει η οικογένεια κοσμηματοποιών Βουράκη, από τη δεκαετία του ΄80 ακόμη, για την κορυφαία διοργάνωση ανοικτής θάλασσας στα νερά του Βορείου Αιγαίου.

Από τότε πέρασαν 12 χρόνια, το κύπελλο παρέμεινε στον όμιλο ανοικτής θάλασσας της Κωνσταντινούπολης, αφού δεν υπήρξε συνέχεια και ο κανόνας όριζε πως ο νικητής κρατάει το έπαθλο μέχρι την επόμενη διοργάνωση.

Όλα αυτά τα χρόνια στο μυαλό των ανθρώπων της νέας διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, η ιδέα επαναδραστηριοποίησης της διοργάνωσης κυριαρχούσε στο μυαλό τους και το πράσινο φως δόθηκε πριν λίγο καιρό, στην πιο κατάλληλη στιγμή για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, για τις αξίες, για τους θεσμούς, για τον αθλητισμό, για την Ελληνική ιστιοπλοΐα.

Ο πρόεδρος του ΝΟΘ και συνάμα της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της ΕΙΟ Λάζαρος Τσαλίκης, απέστειλε επιστολή προς την Νάζλι Ιμρέ καλώντας την να παραδώσει το βαρύτιμο έπαθλο της διοργάνωσης, γιατί σε λίγες μέρες θα προκύψει νέος νικητής.

Ο Ιστιοπλοϊκός κόσμος, ξαφνιάστηκε ευχάριστα, γιατί ο ΝΟΘ έγινε πασίγνωστος στο χώρο, όχι μόνο από τις τάξεις του πέρασαν εξαιρετικοί ιστιοπλόοι, πήραν το χρίσμα του Ολυμπιονίκη ή του Παγκόσμιου πρωταθλητή, ή ξεπέρασαν στο παρελθόν τα όρια της ιστιοπλοϊκής ναυτοσύνης, αλλά και για τις οργανωτικές του δυνατότητες που έφτασαν μέχρι και ανάληψη παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Κυρίως όμως στην ανοικτή θάλασσα ταυτίστηκε με το Κύπελλο Βορείου Αιγαίου.

Έτσι, με αναμενόμενη συμμετοχή, πάνω από 35 σκάφη, η διοργάνωση επιστρέφει στη βάση της και στο λιμάνι της. Το Πόρτο Καρράς έχει δεθεί με την ιστορία του ΚΒΑ και τα νερά της Χαλκιδικής θα φιλοξενήσουν 200 και πλέον ιστιοπλόους που θέλουν και αυτοί να γράψουν το όνομά τους στο έπαθλο "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ".

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 25 Αυγούστου από τη Σκόπελο (νησί το οποίο στα δύσκολα χρόνια καθιέρωσης της διοργάνωσης συνέβαλε ενεργά, ώστε να διατηρήσει το μεράκι των ιστιοπλόων για αγώνες) και στη συνέχεια ο στόλος, με βάση την μαρίνα του Πόρτο Καρράς, θα δοκιμαστεί σε τεχνικούς αγώνες (όρτσα – πρύμα – τρίγωνο) μέχρι τις 29 Αυγούστου, ημέρα τελευταίας ιστιοδρομίας και τελετής λήξης της διοργάνωσης.